Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), een rijksmonument uit 1926, gaat van het aardgas af. Daarmee is het KIT het grootste rijksmonument van Amsterdam dat de gaskraan dichtdraait. Het KIT gaat gebruik maken van ondergrondse warmte-koude opslag om het historische gebouw te verwarmen. Ook het hotelgebouw op de campus van het KIT gaat van het gas af. 

Renovatie Tropen Hotel
Aanleiding voor KIT’s overstap naar aardgasvrije verwarming is de renovatie van het hotel van het KIT op het terrein. Het hotelgebouw wordt van binnen en buiten grondig gerenoveerd – waaronder de centrale verwarmingsinstallatie, die ook het monumentale hoofdgebouw van warmte voorziet. Met de renovatie wordt het Tropen Hotel een van de duurzaamste hotels in Amsterdam. Het gerenoveerde hotel gaat naar verwachting open in juni 2023. “Het Tropen Hotel wordt een schitterend gebouw dat tot in de details past bij onze prachtige campus aan het Oosterpark, onze ideële missie om bij te dragen aan een duurzame wereld, en de ontwikkeling van het KIT als dé hotspot voor duurzaamheid in Amsterdam” zegt Mark Schneiders, CEO van het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

Duurzaam monument en onze samenwerking
Het plan om het monumentale KIT-gebouw te verduurzamen is een uitdaging. Met een vloeroppervlakte van 33.000  m2 (ca 5 voetbalvelden) is het Koninklijk Instituut voor de Tropen het grootste rijksmonument van Amsterdam, en het eerste van deze omvang dat van het gas afgaat. Met veel plezier en trots werkt De Groene Grachten sinds 2014 met het KIT samen aan deze uitdaging. Dit startte met een “duurzame exploitatie”, en daarin hielpen we om duurzame organisaties aan te trekken om zich te huisvesten in het gebouw, inmiddels omgedoopt tot SDG House. We begeleidden de verbouwing van de eerste vleugel van het KIT. Daarnaast brachten we de energieverliezen in kaart voor het gebouw en vertaalden dit in concrete stappen om de komende jaren te zetten. Het KIT startte al snel met de uitvoering van quickwins, zoals de overstap op ledverlichting in het hele gebouw. De pantry’s en toiletten zijn naar aanleiding van onze analyses afgekoppeld van het warmwatersysteem, met aanzienlijke gasbesparingen als gevolg. Ook is gekeken naar de slimme aansturing van diverse systemen en de aanschaf van inductiekookplaten in de keukens van KIT’s hospitality bedrijf. Een grote stap om de energievraag te reduceren is op dit moment de raamisolatie. We brachten in kaart welke duurzame alternatieven er zijn voor de honderden ramen van het gebouw. Het KIT heeft grote delen van het gebouw inmiddels voorzien van achterzetramen. Deel twee wordt op dit moment door ons onderzocht en op korte termijn tot uitvoering gebracht. Verder is Rooftop Revolution samen met het KIT bezig met een waterbergende daktuin op het dak van het depot. De vervanging van KIT’s gasketels door een ondergrondse warmte-koude opslag (WKO) wordt begeleid door Royal HaskoningDHV. “Maar het gaat ook om kleinere dingen die bijdragen aan een duurzame en prettige leef- en werkomgeving, zoals lekkere biologische koffie en moestuinen voor medewerkers en buurtbewoners op ons terrein” zegt Louis van den Berghe. “Het is een forse investering, ook in tijd: we zijn feitelijk al zeven jaar bezig om stap voor stap het gebouw en het terrein eromheen te verduurzamen.” Met het project is een investering gemoeid van zo’n € 3 miljoen, een bedrag dat het KIT verwacht terug te kunnen verdienen binnen een termijn van ongeveer 10 jaar.

Samenwerken voor 5e generatie warmtenet
Een bijzonder buurtproject waar we samen met het KIT tevens aan werken, is de ontwikkeling van een 5e generatie warmtenet in de Oosterpark-Plantagebuurt. ARTIS, Gemeentelijk Vastgoed, het Koninklijk Instituut voor de Tropen, het OLVG, de Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam bundelen hun krachten, met als doel hun warmte en koude vanaf 2030 gezamenlijk en duurzaam op te wekken en uit te wisselen. Hiermee willen de partijen een substantiële bijdrage leveren aan een aardgasvrij Amsterdam. Met de versnelling van de uitvoering van het KIT, komt ook voor dit grote samenwerkingsproject de tijdshorizon een stuk dichterbij. De Groene Grachten is mede initiator van deze samenwerking en verzorgt het projectmanagement. Binnenkort volgt meer informatie over dit ambitieuze project.

Het KIT als thuisbasis
Jullie zullen begrijpen dat we heel graag kantoor houden in het KIT: een plek die onze missie ademt. “Als het ons lukt, dan kan het in principe overal” zegt Louis van den Berghe, CFO van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, treffend. Het maakt het KIT ook minder afhankelijk van fluctuerende energieprijzen. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) is een kenniscentrum, conferentie- en bedrijfslocatie voor duurzame ontwikkeling. De campus aan het Oosterpark is een één van de toonaangevende duurzaamheidshotspots van de stad. Het huisvest een opleidingscentrum, een milieuvriendelijk hotel, state-of-the-art faciliteiten voor conferenties en evenementen, en een café-restaurant met tuinterras. Het KIT is tevens de thuisbasis van SDG House: een bloeiende gemeenschap van duurzaamheidsexperts, sociale ondernemers en NGO’s. Samen met meer dan 70 bedrijven en organisaties werken De Groene Grachten en Rooftop Revolution dagelijks met veel plezier vanuit het KIT. Loop vooral eens bij ons binnen als je in de buurt bent. De (groene) deur staat open!

Recente berichten