SUZE GEHEM

Duurzaam Ondernemer

Suze Gehem is oprichter/directeur van De Groene Grachten, voorzitter van Stichting Rooftop Revolution en oprichter van Green Light District. Suze is een veelgevraagd spreker en dagvoorzitter. Op enthousiaste en gepassioneerde wijze vertelt Suze haar verhaal in de media en op het podium.

Suze richtte De Groene Grachten op samen met Wubbo Ockels, met de missie: “Als een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het overal!”. Haar eerste project was het succesvol verduurzamen van een rij van zes grachtenpanden. Inmiddels werkt ze met haar team aan het verduurzamen van historische panden in binnen- en buitenland, waaronder forten, kerken, musea, theaters, boerderijen en woningen. In de afgelopen jaren werden honderden projecten van duurzaam advies of uitvoerbegeleiding voorzien, zoals de aardgasvrije studentenvereniging L.A.N.X., waar inmiddels wordt verwarmd met warmtepompen en de restwarmte van de bierkoeling. Ook werkt ze met haar team aan gebiedsgerichte aanpakken, zoals de verduurzaming van de 45 panden op de Zaanse Schans en Paleis Soestdijk. Het nieuwste project uit haar koker gaat er samen met tientallen partners voor zorgen dat het Red Light District de komende jaren tot Green Light District wordt gemaakt.

Samen met haar team ontwikkelde Suze De Groene Menukaart, een gratis online toolbox voor het verduurzamen van historische gebouwen, of het nu om een woning, fort of kerk gaat. De Groene Menukaart helpt bezoekers om hun pand energiezuinig te maken en zelf in hun eigen energie te voorzien.

Rooftop Revolution & Meer

Met Rooftop Revolution ontketent Suze met tal van partijen een ware dak-revolutie om daarmee nieuwe natuurgebieden terug te brengen in de stad. Met een Amsterdams consortium sleepte het team een EU-subsidie van 5 miljoen euro in de wacht, waarmee gedurende drie jaar heel veel slimme, waterbergende daken op sociale huurwoningen kunnen worden aangelegd.

In haar vrije tijd is Suze als bestuurder of ambassadeur betrokken bij diverse organisaties, waaronder Stichting Schooldakrevolutie en NEMO Science Museum. Suze woont in een circulaire woning, ontwikkeld vanuit een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

Suze is lid van de Duurzaamheidsraad van Amsterdam, een adviesraad van de wethouder, die actief meedenkt en -werkt aan een toekomstbestendige en duurzame stad.

SUZE ALS DAGVOORZITTER EN SPREKER

Benieuwd hoe de restwarmte van de bierkoeling een studentenvereniging verwarmt? Hoe zelfs een terp, fort, paleis of bedrijf duurzaam kan worden?

Vanuit haar brede achtergrond is Suze een veelgevraagd spreker en dagvoorzitter. Op enthousiaste en gepassioneerde wijze vertelt Suze haar verhaal in de media en op het podium. Ze brengt op een pakkende wijze haar ideeën voor een duurzame toekomst over op haar luisteraars. Haar ervaringen zijn een trigger voor elke toehoorder en zetten aan om te denken in mogelijkheden. Met concrete voorbeelden weet ze het gedachtegoed van de circulaire economie en duurzaamheid tastbaar te maken. Het is Suze’s missie om haar publiek in beweging te brengen. Niet alleen inspirerende verhalen vertellen, maar zorgen dat deelnemers verrast worden en concreet zelf aan de slag kunnen.

Heeft u interesse in een inspirerende bijdrage door Suze? Neem dan contact op met José Willemsen via 020 210 14 46 of email.

Duurzame Bouwvrouw & Awards

In 2013 werd Suze verkozen in de Duurzame Jonge Top 100, in 2014 won ze de eerste editie van de Smart Sustainable Sisley Award (Marie Claire), in 2015 ontving ze de Duurzame Bouwvrouw Award. In 2016 en 2017 werd ze opgenomen in de Duurzame 100 van Trouw en in 2017, 2018 en 2019 in de ABN AMRO Duurzame 50.

 • 2019: Cobouw Top 50 Bouwvrouwen
 • 2019: ABN AMRO Duurzame 50 – #17
 • 2018: VHG Groenprijs – Duurzame Dinsdag @Tweede Kamer, lees meer 
 • 2018: ABN AMRO Duurzame 50 – #11, lees meer
 • 2017: Trouw Duurzame 100 – #49, lees meer
 • 2017: ABN AMRO Duurzame 50 – # 9 & Winnares Young Professional Award, lees meer
 • 2017: Trouw Duurzame 100 – #78, lees meer
 • 2016: TheNextWomen to Watch 2016, lees meer
 • 2015: Duurzame Bouwvrouw Award – winnares, lees meer
 • 2015: Young Talent Award Vastgoedmarkt – finalist
 • 2014: Smart Sustainable Sisley Award, Marie Claire – winnares
 • 2013: VIVA400
 • 2013: Duurzame Jonge 100, lees meer
 • 2010: Student Award Project Leadership, DHV

Achtergrond

Suze ontving in 2011 haar cum laude mastertitel als Industrieel Ontwerper aan de TU Delft en werd in dat jaar tevens ‘Fellow in Management’ door haar deelname aan het internationale management programma UNITECH. Na haar studie bracht ze tijd door in het buitenland voor o.a. een studie aan een Franse grande école en werkervaring bij Siemens in Parijs.

Het streven naar een ideale wereld kreeg Suze met de paplepel ingegoten, via haar opa, die zich nog altijd dagelijks inzet voor vrede, veiligheid en duurzaamheid. Tijdens een onderzoeksproject in de Zuid-Afrikaanse townships breidde ze haar duurzaamheidsambities uit. Na haar afstudeerproject bij Schiphol Group kwam ze in contact met Wubbo Ockels over het idee voor De Groene Grachten. Met veel enthousiasme begon zo het duurzame avontuur.