SUZE GEHEM

De Groene Grachten

Suze Gehem is mede-oprichter/directeur van De Groene Grachten en voorzitter van Rooftop Revolution.

Suze richtte De Groene Grachten op samen met Wubbo Ockels, met de missie: “Als een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het overal!”. Haar eerste project was het succesvol verduurzamen van een rij van zes grachtenpanden. Inmiddels werkt ze met een team van 18 collega’s aan het verduurzamen van historische panden in het hele land, waaronder forten, kerken, musea, theaters, boerderijen en woningen. In de afgelopen jaren werden honderden projecten van duurzaam advies of uitvoerbegeleiding voorzien, zoals de aardgasvrije studentenvereniging L.A.N.X., waar inmiddels wordt verwarmd met warmtepompen en de restwarmte van de bierkoeling. Ook werkt ze met haar team aan gebiedsgerichte aanpakken, zoals de verduurzaming van de 45 panden op de Zaanse Schans. Het nieuwste project moet er samen met tientallen partners voor zorgen dat het ‘Red Light District’ de komende jaren tot ‘Green Light District’ wordt maakt.

Ze ontwikkelde met haar team ‘De Groene Menukaart’, een gratis online toolbox voor het verduurzamen van historische gebouwen, of het nu om een woning, kantoor, fort, hotel, museum of kerk gaat. De Groene Menukaart helpt eigenaren om hun woning energiezuinig te maken en zelf in eigen energie te voorzien.

Rooftop Revolution & Meer

Met Stichting Rooftop Revolution ontketent Suze met tal van partijen een ware dak-revolutie om daarmee nieuwe natuurgebieden terug te brengen in de stad. Met een Amsterdams consortium sleepte het team een EU-subsidie van 4.8 miljoen euro in de wacht, waarmee de komende drie jaar heel veel slimme, waterbergende daken op sociale huurwoningen kunnen worden aangelegd.

Vanuit haar brede achtergrond is Suze een veel gevraagde spreker en dagvoorzitter. Op enthousiaste en gepassioneerde wijze vertelt ze haar verhaal in de media en op het podium. In haar vrije tijd is ze betrokken bij diverse organisaties als bestuurder of ambassadeur, waaronder Stichting Schooldakrevolutie, NEMO Science Museum, Tegengif en Buiksloterham Circulair. In mei van dit jaar werd haar eigen circulaire woning opgeleverd.

Awards

In 2013 werd Suze verkozen in de Duurzame Jonge Top 100, in 2014 won ze de eerste editie van de Smart Sustainable Sisley Award (Marie Claire), in 2015 ontving ze de Duurzame Bouwvrouw Award. In 2016 en 2017 werd ze opgenomen in de Duurzame 100 van Trouw en in 2017, 2018 en 2019 in de ABN AMRO Duurzame 50.

 • 2019: Cobouw Top 50 Bouwvrouwen
 • 2019: ABN AMRO Duurzame 50 – #17
 • 2018: VHG Groenprijs – Duurzame Dinsdag @Tweede Kamer, lees meer 
 • 2018: ABN AMRO Duurzame 50 – #11, lees meer
 • 2017: Trouw Duurzame 100 – #49, lees meer
 • 2017: ABN AMRO Duurzame 50 – # 9 & Winnares Young Professional Award, lees meer
 • 2017: Trouw Duurzame 100 – #78, lees meer
 • 2016: TheNextWomen to Watch 2016, lees meer
 • 2015: Duurzame Bouwvrouw Award – winnares, lees meer
 • 2015: Young Talent Award Vastgoedmarkt – finalist
 • 2014: Smart Sustainable Sisley Award, Marie Claire – winnares
 • 2013: VIVA400
 • 2013: Duurzame Jonge 100, lees meer
 • 2010: Student Award Project Leadership, DHV

Achtergrond

Suze ontving in 2011 haar cum laude mastertitel als Industrieel Ontwerper aan de TU Delft en werd in dat jaar tevens ‘Fellow in Management’ door haar deelname aan het internationale management programma UNITECH. Ze bracht de afgelopen jaren veel tijd door in het buitenland, waaronder een studie aan een Franse grande école en werkervaring bij Siemens in Parijs. Tijdens een onderzoeksproject in de Zuid Afrikaanse townships ontwikkelde ze haar duurzaamheidsambities. Na haar afstudeerproject bij Schiphol Group kwam ze in contact met Wubbo Ockels over een projectidee dat hij ‘De Groene Grachten’ noemde. Dat liet Suze zich geen tweemaal zeggen, en zo begon zij haar loopbaan door samen met Wubbo dit nieuwe, groene initiatief op te zetten. Inmiddels is ze oprichter van De Groene Grachten, Rooftop Revolution en De Groene Menukaart. Suze is een veel gevraagde spreker en dagvoorzitter.