L.A.N.X. heropent in 2017 haar deuren als allereerste aardgasloze studentenvereniging van Nederland. De sociëteit draait de gaskraan dicht. Vanaf heden worden de panden verwarmd met warmtepompen die energie onttrekken uit de buitenlucht en met de restwarmte uit de bierkoeling. De Groene Grachten ontwikkelde voor deze drie Rijksmonumenten een integraal en duurzaam plan en verzorgde de projectleiding.

Verwarmen op bier
De studentenvereniging is inmiddels met trots de groenste sociëteit in een monumentaal pand. Samen met adviesbureau De Groene Grachten ontwikkelde L.A.N.X. de duurzame plannen voor een toekomstbestendige sociëteit. De drie 18e eeuwse Rijksmonumenten wekken met zonnepanelen en 4 luchtwarmtepompen hun eigen duurzame energie op. Met de restwarmte van de bierkoeling worden de benedenzalen verwarmd. Door het toilet van sensoren te voorzien besparen de studenten bovendien zo’n € 2.000 euro per jaar aan water. Ook is LED verlichting, infraroodverwarming en raamisolatie toegepast en is de oude cv-installatie volledig verwijderd.

Studenten aan zet
L.A.N.X. pakt de duurzame uitdaging met beide handen aan. De verbouwing is niet alleen goed voor het milieu en comfort, maar zorgt ervoor dat de energierekening flink daalt. “De installaties waren aan vervanging toe en onze energierekening was torenhoog. Dankzij deze verbouwing is ons gasverbruik naar nul en verwarmen we de drie panden met duurzame bronnen.”, aldus bestuurslid Martijn Berkhuizen. “En dit is pas het begin. Nu alle studentenhuizen!”

Recente berichten