Voor het eerst in de historie van SAIL namen dit jaar 11 futuristische Solar Boats deel aan het grootste publieksevenement van Nederland. Tijdens de Solar Boat Race – Powered by B Corps op zaterdag 22 augustus scheurde de Formule 1 onder de elektrische boten door de jachthaven van de NDSM-werf in Amsterdam. Duizenden toeschouwers lieten zich inspireren voor een groene toekomst. De Solar Boat Race wordt jaarlijks georganiseerd door De Groene Grachten.

Foto’s
Bekijk hier de foto’s van de Solar Boat Race 2015 – Powered by B Corps.

SAIL mee met de tijd
Met de Solar Boat Race toonde SAIL zich van zijn meest innovatieve en duurzame kant. “We zijn enorm blij dat SAIL naast de rijke historie van prachtige oude schepen samen met ons ook de duurzame toekomst viert,” zegt Maurits Groen, voorzitter van De Groene Grachten. De race draagt bij aan de verspreiding van het gedachtegoed van onze initiatiefnemer Wubbo Ockels. Wubbo, wiens voormalige duurzame zeilschip ‘The Ecolution’ eveneens in de NDSM-werf lag afgemeerd, riep vlak voor zijn dood in 2014 op om samen verantwoordelijkheid te nemen als ‘Astronauten van ruimteschip Aarde’.

Solar Boats toonbeeld van innovatie
De door zonne-energie aangedreven boten zijn gebouwd door getalenteerde studententeams uit heel Nederland. Zij laten de grenzeloze mogelijkheden van duurzame innovatie zien. De vernieuwingen in de scheepsbouw zoals een lichtere romp, aerodynamisch ontwerp en innovatief materiaalgebruik sluiten bovendien nauw aan op innovatie in andere sectoren als energie, mobiliteit en lifestyle. De race is daarom opgezet in samenwerking met Nederlandse B Corps – bedrijven die zich hebben aangesloten bij een wereldwijde beweging van duurzame koplopers.

Duurzame koplopers bij elkaar
Aan wal verzamelden zich tientallen duurzame koplopers, waaronder ondernemers, beleidsmakers en wetenschappers, om de Solar Boats aan te moedigen. Daarnaast werd de kade van de NDSM-werf omgetoverd tot Plein van de Toekomst. Daar presenteerde de duurzame Nederlandse mobiele telefoonmaker Fairphone zijn nieuwste smartphone en liet BMW de laatste snufjes zien op het gebied van elektrisch rijden. Het hele terrein werd van stroom voorzien met zonnepanelen van Greenlink en was daarmee volledig off the grid.

Startschot door Joos Ockels en wethouder Choho
Het startschot voor de race werd om 14.00 uur gegeven door Joos Ockels, de weduwe van Wubbo Ockels, en Abdeluheb Choho, wethouder duurzaamheid in Amsterdam. Om 16.00 uur reikte Jacqueline Cramer, voormalig minister van Milieu, samen met onze voorzitter Maurits Groen de ‘B Corp bokaal’ uit aan het winnende team.

Solar Boat Race – powered by B Corps
De hoofdsponsoren waren dutch en B Lab Europe. Wij zijn er trots op dat bovendien de volgende B Corps de race mogelijk maakten: Dopper, Sungevity, WAAR, Fairphone, Brugging & van der Velden, Alfa Accountants, Nudge en Greenlink.

 

Recente berichten