Koninklijk Instituut voor de Tropen

Duurzaam KIT

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), een rijksmonument uit 1926, gaat van het aardgas af. Daarmee is het KIT het grootste rijksmonument van Amsterdam dat de gaskraan dichtdraait. Het KIT gaat gebruik maken van ondergrondse warmte-koude opslag om het historische gebouw te verwarmen. Ook het hotelgebouw op de campus van het KIT gaat van het gas af. Wij dragen hieraan bij door de kansen voor energiebesparing en duurzame opwekking in kaart te brengen. We brengen een deel van de plannen tevens tot uitvoering en maakten hiervoor een roadmap zodat dit in fases gebeurt.

Werkzaamheden:

 • Haalbaarheidsstudie en projectmanagement van een 5e generatie warmtenet Oosterpark-Plantagebuurt, samenwerking ARTIS, Gemeentelijk Vastgoed, KIT, OLVG, UvA en HvA
 • Roadmap voor o.a. zonnepanelen, raamisolatie en ledverlichting in het gehele gebouw
 • Monitoring en optimalisatie gas- en elektriciteitsgebruik
 • Gasbesparing door afkoppelen warm water in toiletten en keukens
 • Slim inregelen verwarming in gehele gebouw
 • Huisvesting duurzame organisaties en begeleiding van verbouwing op 2e verdieping
 • Raamisolatie t.b.v. energiebesparing
 • “De adviseurs van De Groene Grachten hebben ons energieverbruik geanalyseerd en nieuwe kansen voor energiebesparing geïdentificeerd, die we meteen hebben uitgevoerd. Mede dankzij de hulp van De Groene Grachten kan KIT belangrijke stappen zetten om haar duurzame ambities voor het gebouw waar te maken. De volgende stap die we samen zetten is een duurzaam warmtenet en nog meer energiebesparing.”

  Marc Schneiders
  Marc Schneiders CEO KIT
Duurzame exploitatie
Duurzame exploitatie

Een bruisende community van duurzame ondernemers zorgt er mede voor dat het gebouw weer in volle glorie wordt benut. Wij hielpen we om duurzame organisaties aan te trekken om zich te huisvesten in het gebouw, inmiddels omgedoopt tot SDG House. Doordat de exploitatie op orde is, kan er worden geïnvesteerd in duurzame maatregelen. De Groene Grachten deed de conceptontwikkeling en verbouwing op de tweede verdieping.

Waterbesparende Toiletten
Waterbesparende Toiletten

Waterbesparende knoppen op de toiletten zijn toegepast. Het waterverbruik gaat hiermee van 9-12 liter naar 3-6 liter per spoelbeurt.

Warm water afkoppelen
Warm water afkoppelen

Via de warmwaterleidingen van het gebouw ging enorm veel warmte verloren. Door het warme water in de pantry’s en toiletblokken af te koppelen, is het warmteverlies nu minimaal. In de keukens zijn boilers geplaatst, wat tevens erg comfortabel is in gebruik, omdat het water direct warm is.

Verduurzamingskansen en roadmap
Verduurzamingskansen en roadmap

We brachten de energieverliezen in kaart voor het gebouw en vertaalden dit in concrete stappen om de komende jaren te zetten. Het KIT startte al snel met de uitvoering van quickwins, zoals de overstap op ledverlichting in het hele gebouw. De mogelijkheden worden nu uitvoeringsgereed gemaakt.

Raamisolatie
Raamisolatie

Een grote stap om de energievraag te reduceren is de raamisolatie. We brachten in kaart welke duurzame alternatieven er zijn voor de honderden ramen van het gebouw. Het KIT heeft grote delen van het gebouw inmiddels voorzien van achterzetramen. Deel twee wordt op dit moment door ons onderzocht en op korte termijn tot uitvoering gebracht.

5e generatie Warmtenet Oosterpark-Plantagebuurt
5e generatie Warmtenet Oosterpark-Plantagebuurt

Een bijzonder buurtproject waar we samen met het KIT tevens aan werken, is de ontwikkeling van een 5e generatie warmtenet in de Oosterpark-Plantagebuurt. ARTIS, Gemeentelijk Vastgoed, het Koninklijk Instituut voor de Tropen, het OLVG, de Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam bundelen hun krachten, met als doel hun warmte en koude vanaf 2030 gezamenlijk en duurzaam op te wekken en uit te wisselen. Hiermee willen de partijen een substantiële bijdrage leveren aan een aardgasvrij Amsterdam. De Groene Grachten is mede initiator van deze samenwerking en verzorgt het projectmanagement.

En er gebeurt nog veel meer!
En er gebeurt nog veel meer!

Zo is Rooftop Revolution samen met het KIT bezig met een waterbergende daktuin op het dak van het depot. De vervanging van KIT’s gasketels door een ondergrondse warmte-koude opslag (WKO) wordt begeleid door Royal HaskoningDHV. “Maar het gaat ook om kleinere dingen die bijdragen aan een duurzame en prettige leef- en werkomgeving, zoals lekkere biologische koffie en moestuinen voor medewerkers en buurtbewoners op ons terrein” zegt Louis van den Berghe.