In deze blogpost willen wij graag met jullie stilstaan bij onze bijzondere initiatiefnemer en voorzitter Wubbo Ockels, die sinds zondag 18 mei jongstleden niet meer in ons midden is. U kunt hieronder lezen over de rol van Wubbo Ockels als initiatiefnemer van De Groene Grachten, hoe het was om met hem te werken en hoe De Groene Grachten vanaf nu in zijn spirit doorgaat. Daarbij blikken we met wat beeldmateriaal terug op onze herinneringen aan Wubbo.

 

WUBBO’S VISIE – VAN GOUDEN EEUW NAAR GROENE EEUW

Toen Wubbo Ockels in 2011 sprak met burgemeester van der Laan, hoorde hij dat in 2013 “400 jaar Amsterdamse grachten” gevierd zou worden. Maar, vroeg hij, werd er dan ook vooruit gekeken naar hoe het verder moet, de komende 400 jaar? Hier ontstond zijn idee voor “De Groene Grachten”. Hij zag daarmee een innovatief project voor zich, dat een aantal grachtenpanden energieneutraal zou maken en daarmee de route naar een duurzame toekomst zou wijzen.

Wubbo zocht twee jonge afgestudeerde ingenieurs, Jelle en Suze, om zijn idee uit te werken tot een levensvatbaar project. En als dat succesvol was, droomde hij, zou daar later een mooie organisatie uit kunnen ontstaan die overal panden zou verduurzamen. “Want als het hier op de grachten kan, dan kan het overal”, was zijn idee.

WERKEN MET WUBBO OCKELS

Met dit idee startte het avontuur De Groene Grachten, en daarmee ook onze ervaring om te werken met de inspirerende Wubbo Ockels. Wubbo was zeer nauw betrokken bij de visievorming van het project, het benaderen van eerste founding partners en de eerste hobbels die wij te nemen hadden op het traject. Een groep van zeven founding partners voelde zich aangesproken door zijn visie en droeg De Groene Grachten. Wubbo haalde Marjan Minnesma over voor een rol als stichtingsbestuurder, waarin zij onder andere op de financiën toezag.

Het project was zelfstandig geworden en kon daarmee mooi bestaan naast Wubbo’s werk voor de Ecolution en zijn Happy Energy project op Aruba. Wubbo nam steeds meer de rol van mentor en coach op zich. De Groene Gasten deden het project management en breidde zich uit naar Jelle, Suze, Marjolijn, Jitteke, Laurens, Esmee, Lara, Kirsten, Roeland, Tim, Denise, Carel en Timo. Voor belangrijke evenementen keerde hij altijd terug. Dan was er ook tijd om samen te eten of, liever nog, wat te gaan drinken en te filosoferen over allerlei (duurzame) onderwerpen. Zo werd onze band met hem en zijn vrouw Joos steeds persoonlijker. De warmste herinneringen hebben we aan onze etentjes bij Pata Negra, Eye en bij hem thuis, waar hij vanuit het niets een geweldige kok bleek te zijn.

We bespraken dan nieuwe ideeën voor De Groene Grachten, vierden successen en lachten heel wat af. Sinds zijn ziekte werden de onderwerpen breder en persoonlijker en spraken we vaak over hoe we de heilige graal naar een duurzame toekomst konden vinden: een verandering in hoe mensen denken over de mensheid en omgaan met de aarde.

Op 13 maart 2014 lanceerde De Groene Grachten tijdens een feestelijk event “De Groene Menukaart”, het laatste onderdeel van het project De Groene Grachten. Samen met Wubbo luidden we op die 13de van maart bovendien de nieuwe fase van De Groene Grachten in: als zelfstandige stichting met onverminderd grote ambities voor de komende jaren. We herinneren ons die dag bovendien als de laatste keer dat we fysiek samen waren.

HOE GAAT DE GROENE GRACHTEN VERDER?

Ondanks dat we het optimisme rondom Wubbo’s genezing deelden, wisten we dat De Groene Grachten misschien ooit in zijn spirit verder zou moeten. We hebben daar binnen onze organisatie tijdig rekening mee kunnen houden. De Groene Grachten kan nu daarom onverminderd doorzetten met de goed ontvangen Groene Menukaart, met onze vele maatwerkadviezen voor pandeigenaren en spin-offs zoals “1 hectare daknatuur”, “Zon op de Zwijger” en “Amsterdam Roof Top Solutions”. Begin juni volgt een nieuwsbrief met een inhoudelijke update over alle projecten.

Bovendien blijven we uitbreiden. Zo heeft De Groene Grachten afgelopen maand 3 nieuwe mensen mogen aannemen. Ook stond deze week de lancering van een nieuw initiatief gepland, waar jonge enthousiaste mensen continu aan gewaagde, duurzame icoonprojecten werken, geheel volgens de visie van Wubbo Ockels. Deze lancering wordt i.vm. zijn overlijden met enkele weken uitgesteld.
Na de herdenking van Wubbo Ockels op 1 juni aanstaande gaan wij, nóg bewuster van onze missie en minstens zo gemotiveerd, door met de activiteiten van De Groene Grachten. Marjan Minnesma neemt Wubbo’s taak als voorzitter van onze Stichting waar, tot we gepaste invulling hebben gevonden voor zijn weggevallen rol.

TOT SLOT

Wij zijn Wubbo buitengewoon dankbaar dat we door zijn ogen naar ruimteschip aarde hebben leren kijken. Hij heeft via zijn talloze projecten in de afgelopen jaren honderden jonge mensen een geweldige kans geboden om in duurzaamheid aan de slag te gaan. Wij zijn hem dankbaar dat we daartoe mochten behoren. Wubbo raakte ons met zijn aanstekelijke levenslust en zijn jonge geest. Hoe hij ons begeleid en geïnspireerd heeft is daarom een dierbare herinnering en deze zullen wij voor altijd met ons meedragen.

Onze website staat de komende tijd op groen, in zijn nagedachtenis. We bedanken iedereen voor de steunbetuigingen en lieve berichten die we ontvangen hebben. Deze zetten we uiteraard ook door aan de familie Ockels. Een persoonlijk bericht kunt u achterlaten in het condoleance register.

Wij gaan door in de groene voetsporen van Wubbo Ockels.

De Groene Gasten
Marjolijn, Jitteke, Timo, Carel, Jelle en Suze

 

Recente berichten