OVER ONS

HOE HET BEGON

Wubbo Ockels – initiatiefnemer van De Groene Grachten en oud-bewoner van de Amsterdamse binnenstad – was zelf al begonnen met het verduurzamen van zijn appartement: zonnepanelen, LED verlichting, isolatie. Wat hem opviel is dat er veel mogelijkheden zijn voor monumenten, maar dat het tóch nog niet breed toegepast wordt. Kon hij daar geen verandering in brengen? Toen hij hoorde dat de stad Amsterdam in 2013 “400 jaar Amsterdamse grachten” zou vieren, zag hij zijn kans schoon.

Want, als iedereen 400 jaar terugkijkt, wie blikt er dan 400 jaar vooruit? Zo startte Wubbo Ockels in 2012 samen met Suze Gehem en Jelle Rademaker ‘De Groene Grachten’. De missie? Een doorbraak realiseren in het verduurzamen van monumenten.

En wat is nu een mooiere plek om te verduurzamen dan in (eeuwen)oude panden? Want als het daar kan, dan kan het overal!

OVER DE GROENE GRACHTEN

De Groene Grachten zet zich in om historische gebouwen te verduurzamen. Wij helpen u uw woning, kantoor, fort, hotel, museum of kerk energiezuinig te maken. Dit doen we met:

ADVIES OP MAAT

Wij geven advies over het verduurzamen van panden aan particuliere en zakelijke eigenaren, van ‘Quickscan’ tot integraal ‘Advies op Maat’. Zo weet u exact wat er in uw situatie mogelijk is.

BOUWBEGELEIDING

Wilt u naar aanleiding van een Advies op Maat tot actie overgaan? Wij kunnen de uitvoering van de plannen ook begeleiden. Wij ontzorgen van vergunning tot financiering en nemen het bouwmanagement op ons.

INNOVATIEVE PROJECTEN

Wij hebben ruime ervaring in het opzetten van innovatieve, groene projecten. In onze aanpak hanteren we Wubbo’s succesformule: aantrekkelijke icoonprojecten met jongeren en toegepaste innovatie.

STORYTELLING

Wij halen de groene toekomst naar het nú. Zoals Wubbo altijd zei: “Duurzaam is niet minder, maar anders en bovendien veel leuker.” Dit doen we met workshops, lezingen en De Groene Menukaart.

VAN DE OPRICHTING TOT NU

visie lage resolutie

400 jaar Amsterdamse grachten

Wubbo Ockels zei ooit: “Als zelfs een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het toch overal!”. Met die visie richtte hij in 2012 samen met Suze en Jelle De Groene Grachten op. Met als missie een doorbraak te realiseren in het verduurzamen van oude gebouwen. Startpunt was de verduurzaming van zes Amsterdamse grachtenpanden.

Zeven founding partners en zes kennis partners gingen met ons de uitdaging aan. Met elkaar hebben we 6 panden op de Nieuwe Prinsengracht duurzaam gerestaureerd, we hebben een windmolen voor de stad Amsterdam gereed gemaakt en we zijn begonnen met 1 hectare natuurgebied bovenop de Amsterdamse daken. Ook organiseerden we de eerste editie van de Solar Boat Race, waar zo’n 8.500 bezoekers op af kwamen en waarmee we dankzij BBC News en tal van andere media nog eens ruim 3 miljoen mensen wisten te bereiken.

De Groene Grachten tekende bovendien een Green Deal met het Rijk, voor verdere opschaling van haar werkzaamheden en kennis. De Groene Grachten wordt inhoudelijk gesteund door Milieu Centraal, Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Agentschap NL, Platform31 en het Nationaal Restauratiefonds.

Een menukaart voor iedereen

De anderhalf jaar aan onderzoek en pilotprojecten met onze partners hebben we samengevat in De Groene Menukaart. Met deze online tool is het nu voor alle (monumenten)bewoners mogelijk geworden om zélf aan de slag te gaan en een duurzaam plan te maken. Bezoekers van website kunnen zich (gratis) spelenderwijs over meer dan vijftig groene toepassingen informeren. Wat betekenen ze voor het comfort, hoe groen zijn ze en hoe zit het met financiën en regelgeving? Bij interesse kunnen de maatregelen toegevoegd worden aan een ‘wensenlijstje’ en zo krijgt de bezoeker meteen een overzicht van de mogelijkheden in zijn/haar pand.

De tool is overigens niet alleen interessant voor monumentbewoners, maar voor iedereen die duurzamer zou willen wonen. “Iedereen die een gebouw duurzaam zou willen maken kan zijn hart ophalen”, aldus Maurits Groen.

carousel DGM zonder wit stukje
carousel kaart NL

“En nu kan het toch overal?”

Wat in 2012 begon als project, is uitgegroeid tot een begrip voor het verduurzamen van historische gebouwen.

Met de opgedane specialistische kennis over het verduurzamen van oude gebouwen, helpen we inmiddels tientallen klanten in heel Nederland met het verduurzamen van hun pand: van grachtenpand tot Tropeninstituut, van vrijstaande woning, tot fort of bedrijfsverzamelgebouw.

Onze filosofie: alles wat nu, technisch gezien, kan en haalbaar is, passen we toe in onze quickscans, adviezen op maat en bouwbegeleiding. Op de dingen die nog niet kunnen, starten we regelmatig innovatieve projecten, zoals de prijsvraag Zon op de Zwijger, naar innovatieve zonnepanelen op monumenten of de Rooftop Revolution over de geweldige kansen voor de 12km2 aan platte daken van Amsterdam.

Op dit moment wordt De Groene Menukaart verder uitgebreid, waarmee mensen binnen én buiten Amsterdam hun woning of bedrijfspand kunnen verduurzamen. De gemeentes die tot dusver meedoen zijn: Den Haag, Leiden, Maastricht, Wassenaar, Voorschoten, Bergen op Zoom en Amsterdam.

Interesse als gemeente om mee te doen? Neem dan contact met ons op.

WIL JIJ MEEBOUWEN AAN DE GROENE GRACHTEN?

SAMENWERKINGEN

In het verleden hebben wij o.a. samengewerkt met de volgende partijen: