Ons project 1 hectare daknatuur is genomineerd voor de Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2013. Als een van de tien geselecteerde natuurprojecten maken we kans op €10.000.

EEN NIEUW NATUURGEBIED

Uit een recordaantal van 78 inzendingen is het project 1 hectare daknatuur (#1hectare daknatuur) uitgekozen. Het Nationaal Groenfonds was met het thema ‘Op je Gezondheid’ op zoek naar projecten die winst opleveren voor de natuur én voor de gezondheid van mensen. 1 hectare daknatuur in Amsterdam vermindert hittestress, zorgt voor positieve gevoelens en verbetert de luchtkwaliteit. Dorit Bouwman van Nationaal Groenfonds: “Het project heeft zo op meerdere manieren invloed op de gezondheid. Daarnaast kan het project ook worden toegepast in andere steden en heeft het een langetermijnvisie, voor de komende 400 jaar.” Met het bedrag kunnen we het project opstarten.

1 HECTARE DAKNATUUR

De Gezonde Stad, De Groene Grachten en De Dakdokters willen namens iedereen in Amsterdam een cadeau aanbieden aan de stad vanwege ‘ 400 jaar grachten’: 1 hectare daknatuur (#1hadaknatuur). Dit nieuwe Nederlandse natuurgebied ligt verspreid over verschillende daken en beschermt de inheemse rode lijst van plantensoorten. We willen met dit project een hectare natuur op de daken van Amsterdam aanleggen. We zijn dit project gestart omdat er steeds meer groen uit de stad verdwijnt. Door al die zwarte daken wordt het in de zomer een aantal graden warmer in de stad dan in de omgeving. Ouderen en andere kwetsbare mensen krijgen daardoor problemen met hun gezondheid. Bij een hittegolf sterven er meer ouderen en zieken dan normaal. Uit onderzoek blijkt bovendien dat de luchtkwaliteit in Amsterdam slecht is. Mensen ademen deze smerige lucht in en ook dat heeft invloed op de gezondheid.

Lees meer over het project >>

NATIONAAL GROENFONDS NATUURPRIJS 2013

Het thema van de Natuurprijs 2013 ‘Op je Gezondheid’ sluit goed aan bij het project. We creëren immers een groene omgeving, die een positieve invloed heeft op de gezondheid van de mensen die in Amsterdam wonen en werken. Het werkt ontspannend, verlaagt stress, en verhoogt productiviteit. Daarnaast hebben groene daken een verkoelend effect, waardoor extreme hitte in de zomer wordt tegengegaan. Je slaapt beter als het koeler is, maar vooral hebben kwetsbare groepen zoals ouderen minder last van de hitte. En de lucht wordt schoner, en dat is precies de lucht die wij allemaal inademen.

De filmopnames op een prachtig groen dak van het NIOD zijn inmiddels achter de rug. Tijdens de jaarlijkse Kennisdag op 29 november in Velp zal de Natuurprijs worden uitgereikt. Wij zijn benieuwd!

Met de Natuurprijs stimuleert het Nationaal Groenfonds de ontwikkeling van meer of kwalitatief betere natuur in Nederland. Kijk voor meer informatie op de website van Nationaal Groenfonds >>

 

 

Recente berichten