Peter van Moorsel is één van de 100 woningeigenaren in Nijmegen die een energiescan heeft uitgevoerd. Voor hem was de energiescan een bevestiging van het werk in zijn woning dat hij zelf al had verzet en tegelijkertijd een inspiratie voor duurzame maatregelen voor de toekomst. Benieuwd naar Peter van Moorsels ervaringen in het verduurzamen van zijn monumentale pand in Nijmegen? Lees zijn verhaal hieronder.

Drijfveer

Peter van Moorsel kwam via de Gelderlander te weten over de energiescans die de gemeente Nijmegen beschikbaar stelde en besloot zich aan te melden. Hij vindt duurzaamheid namelijk erg belangrijk: “Als we door blijven gaan met wat we nu doen, dan gaat de aarde kapot. De volgende generaties moeten ook gebruik maken van dit stukje aarde, dat wij in bruikleen hebben.”

Aanpak

Peter is al een aantal jaren druk bezig met het verduurzamen van zijn huis. Maar waar begin je? Peter vertelt: “Ik ben naar een aantal informatieavonden in Nijmegen geweest over het verduurzamen van je huis. Er zitten namelijk best wel wat haken en ogen aan maatregelen toepassen op monumentale woningen. Aan de buitenkant kan je vaak niets doen en aan de binnenkant wil je niet de charme van je huis verliezen. Daarom heb ik me eerst laten informeren“. Een advies dat hij anderen dan ook op het hart drukt, is: “Ga niet zomaar zelf aan de slag. Win eerst goed advies in voordat je begint. Het klakkeloos isoleren van je huis, kan het ernstig beschadigen.”

Toetsing van geïmplementeerde maatregelen

Na het inwinnen van informatie, is Peter aan de slag gegaan met het toepassen van verschillende duurzame maatregelen. Zo heeft hij zijn huis volledig laten isoleren: “Het plaatsen van een voorzetwand in de kamer onder de schuine kap, was voor mij  geen optie omdat ik dan een belangrijk deel van de uitstraling van mijn woning kwijtraakte. Daarom heb ik gekozen voor wedi platen; deze zijn uitermate geschikt voor mijn monumentale woning. Ook heb ik alle traditionele lijsten op de kozijnen weer terugzet. Als je bij mij binnenkomt, zie je dan ook niets van de isolatiemaatregelen.”

De energiescan was voor Peter het perfecte moment om te zien of deze isolatiemaatregelen het gewenste resultaat opleverden: “Het is erg leuk en nuttig om te zien dat het werk wat ik al verzet heb, ook echt werkt!”

Kennis voor nieuwe duurzame maatregelen

De energiescan is niet alleen de bevestiging dat Peter op de juiste weg is. Het geeft ook inzicht in de vervolgstappen voor zijn woning: “Ondanks dat ik zelf al aardig ver ben in het proces, haal ik uit de energiescan nog een aantal nieuwe punten waar ik winst op kan behalen. Zo plaats ik eind dit jaar zonnepanelen op mijn dak.” Peter vertelt dat hij al het nodige heeft voorbereid en alle leidingen al netjes heeft weggewerkt zodat het beeld van de woning niet wordt aangetast. Als monumenteigenaar is dit een belangrijk punt: “In feite wil ik eigenlijk in een huis wonen uit 1900, maar voorzien van alle gemakken van deze eeuw. Dit is goed te doen, ook zonder de binnen- of buitenkant aan te tasten.” aldus Peter.

De energiescan laat zien dat Peter is voorbereid op een aardgasvrije toekomst. Momenteel gebruikt hij nog gas voor verwarming en warm tap water. Peter: “Als we in de toekomst volledig van het gas afgaan, dan hoef ik alleen maar de ketel te verwisselen door een elektrische oplossing. Alle installaties zijn verder al voorbereid.”

Als hij alle duurzame maatregelen in zijn huis heeft afgerond, heeft Peter nog één maatregel uit de energiescan op zijn wensenlijstje: “Hierna wil ik graag aan de slag met het bouwen van een waterbunker. Hiermee wil ik mijn regenwater opvangen en dat gebruiken in de droge periodes. Zo kan ik het regenwater weer mooi hergebruiken en wordt niets verspild.”

Advies

Peter van Moorsel is koploper in Nijmegen. Zijn advies voor monumenteigenaren die nog aan het begin van de verduurzaming staan? “Verdiep je van tevoren goed in de mogelijkheden. Een energiescan is hierin een goed startpunt. Zo krijg je inzicht in de specifieke mogelijkheden voor jouw woning. Maar ook als je al verder bent, zoals ik, is de energiescan erg nuttig als check op je werk!”

Met dit advies sloten wij het interview met Peter van Moorsel af. Meer weten over energiescans? Klik dan hier.

 

Recente berichten