Minister Blok en wethouder Ivens bezoeken op zaterdag 7 november een duurzame Groene Grachtenwoning in Amsterdam, waarmee Blok het startsein geeft van de Nationale Duurzame Huizenroute. Bewoners Karin en Jan-Jaap verduurzaamden hun woning samen met stichting De Groene Grachten. De verduurzaamde grachtenwoning uit 1657 was bovendien het eerste wapenfeit van een ‘Green Deal’ die Ockels met Minister Blok sloot om zijn missie voor duurzame oude gebouwen door heel Nederland te verwezenlijken.

 

Eeuwenoud grachtenpand duurzaam?

De huiseigenaren hebben hun pand op de Zandhoek uit 1657 slim moeten verduurzamen: het huis barst van de historische details en het gezin wilde geen grote verbouwing. Met advies en begeleiding van Stichting De Groene Grachten werd er o.a. een zonneboiler geïnstalleerd, leidingen geïsoleerd en een groendak aangelegd. Niet alleen het milieu was hierbij belangrijk, maar ook het wooncomfort en de gevolgen voor de portemonnee: zo bespaarden de bewoners in het eerste jaar al ruim 25% op het energieverbruik. Karin en Jan-Jaap zijn niet de enige die meedoen aan de Nationale Duurzame Huizenroute: Er staan ruim 500 huizen op de website waarvan er een groot aantal te bezichtigen zijn op 7 en 14 november. De bewoners van nieuwe én eeuwenoude huizen delen hun kennis en ervaring over hoe zij hun huis duurzamer hebben gemaakt.

 

Landelijke trend

Zo komt er steeds meer aandacht voor het verduurzamen van de moeilijke groep oude gebouwen. Dat is niet vreemd, want met 1.5 miljoen stuks maken historische woningen 20% van het totaal in Nederland uit. Ministers Blok en Kamp sloten daarom ook de Green Deal met Stichting De Groene Grachten om de in Amsterdam ontwikkelde aanpak landelijk toe te passen. Zo verduurzaamt De Groene Grachten inmiddels door heel Nederland woningen, maar ook kerken, kantoren of forten. Ook de Gemeente Amsterdam voert een actief duurzaamheidsbeleid voor bestaande woningen, onder andere gericht op VvE’s. Bovendien werd eerder al samen met De Groene Grachten ‘De Groene Menukaart’ ontwikkeld: een online tool speciaal voor eigenaren van historische woningen die willen verduurzamen.

 

Meer informatie

Duurzame grachtenwoning op de Zandhoek:
http://www.degroenegrachten.nl/projecten/zandhoek/
http://www.duurzamehuizenroute.nl/locatie/zandhoek

De Groene Grachten:
www.degroenegrachten.nl
www.degroenemenukaart.nl

Green Deal:
http://www.greendeals.nl/wp-content/uploads/2015/10/GD151-inspiratiekaart-Groene-Grachten.pdf

Recente berichten