Woensdagavond presenteerde Trouw in de Rode Hoed de vijfde editie van “De Duurzame 100”; een lijst van invloedrijke, duurzame Nederlanders. De Groene Grachten is trots op haar beide Stichtingsbestuurders die hierin brede erkenning kregen voor hun inzet voor een duurzaam Nederland. Uiteraard feliciteren wij ook graag Thomas Rau (4), onze ambassadeurs Anne-Marie Rakhorst (31) en Maurits Groen (3), net als alle andere Duurzame 100!

Marjan Minnesma werd voor de derde keer op rij als meest invloedrijke duurzame Nederlander van het jaar uitgeroepen en krijgt zo terecht steeds vaker de bijnaam ‘koningin van de duurzaamheid’. Geroemd om haar werkritme van dag én nacht, doet ze er álles aan om iedereen in haar missie mee te krijgen. Ze reist stad en land af om als directeur van Stichting Urgenda de duurzame transitie van Nederland te kunnen versnellen. Dat doet ze als spreker, als ondernemer van duurzame projecten en initiatiefnemer van campagnes zoals de jaarlijkse Dag van de Duurzaamheid en de Duurzame Troonrede. Een keiharde werker en echte doener, die bovendien een klimaatzaak tegen de Staat startte, waarmee Urgenda een effectiever milieubeleid af wil dwingen. Hoe onbetwist haar duurzaam leiderschap is, bleek ook toen 12 van de 13 juryleden haar als nummer 1 van de Duurzame 100 van het jaar 2013 kozen.

Wubbo Ockels heeft, vanaf de eerste totstandkoming van de Trouw Duurzame 100 in 2009, gemiddeld de hoogste notering behaald en is daarmee – over vijf jaar – de invloedrijkste duurzame Nederlander. Ockels was lange tijd de man die als eerste Nederlander naar de ruimte ging. Nu is hij de man die jong én oud bewust maakt van de kwetsbare aarde die hij vanuit de ruimte zag. Dat gevoel, ‘we zijn allemaal astronaut van ruimteschip Aarde’, beweegt hem al jaren om zich in te zetten voor een duurzaam Nederland. Wubbo Ockels weet als geen ander duurzame projecten te starten en hiermee menigeen te inspireren. Zo ontwikkelde hij solar auto Nuna van de TU Delft, de Superbus, zelfvoorzienend zeilschip Ecolutions en zijn laatste initiatief  De Groene Grachten, waarmee hij bij de viering van ‘400 jaar Amsterdamse grachten’ wil laten zien dat zélfs grachtenpanden en de historische binnenstad te verduurzamen zijn. Als ruimtevaarder, spreker, visionair en trekker van vele initiatieven weet hij Nederlanders en met name de nieuwe generatie jongeren te inspireren voor een duurzame toekomst.

De Groene Grachten is trots – samen met deze twee iconen voor duurzaamheid – te mogen bouwen aan een duurzaam Amsterdam en dankt veel van zijn succes aan hun visie en toewijding. Marjan Minnesma zal na drie opeenvolgende nummer-1 noteringen volgend jaar niet meer in de lijst meedingen, maar als jurylid optreden. Wubbo Ockels voelt zich buitengewoon vereerd met zijn lustrumtitel, en hoopt daarmee vooral veel jongeren aan te sporen om zelf aan een duurzame toekomst te bouwen. Inmiddels is een “Duurzame Jonge 100” in de maak. Kortom: de duurzame leiders van nu geven graag het stokje door aan de leiders van morgen. De Groene Grachten bouwt hieraan mee, met de oprichting van de Green Academy waar jongeren zich nú in kunnen zetten, voor de duurzame stad van morgen (meer informatie binnenkort online).

 

Recente berichten