De Groene Menukaart is een tool voor bewoners om te bekijken hoe zij hun pand kunnen verduurzamen. Achter deze website gaat een prachtig netwerk schuil van allerlei gemeenten en overheden die actief aan de slag zijn met het verduurzamen van hun historische panden voorraad. Gezamenlijk wisselen wij kennis en ervaringen uit. De deur staat ook dit jaar weer open voor 10 nieuwe gemeenten. Aanmelden kan tot 30 juni.

Een menukaart speciaal voor historische panden
De toolbox is geschikt voor alle soorten historische gebouwen, of het nu om een woning, kantoor, fort, hotel, museum of kerk gaat. We helpen u om uw pand energiezuinig, milieuvriendelijk en comfortabel te maken, door u te informeren over ruim 50 duurzame opties. De toolbox is ingedeeld in 5 thema’s: quick wins, elektriciteit, verwarming, water & groen en isolatie. Van warmtepomp tot zonnepaneel, van isolerend glas tot groen dak. U kunt meer lezen over de duurzame opties en een snelle berekening maken van de investering, terugverdientijd en CO2  besparing. Ook zijn regelgeving, financiering en voorbeeldprojecten uit uw regio verzameld, zodat u eenvoudig echt tot actie kunt overgaan met uw duurzame plan.

Waarom een Menukaart?
“Nederland telt alleen al 1,5 miljoen woningen van voor 1945. Dat is zo’n 20% van alle woningen in Nederland, van jaren ’30 woningen tot monumentale grachtenpanden en landgoederen”, aldus Suze Gehem van De Groene Grachten. Om deze gebouwen in stand te houden is het belangrijk dat ze meegaan met de tijd. Oude gebouwen verduurzamen vraagt om een andere aanpak dan nieuwbouw. Gehem: “Mensen denken vaak dat er niet veel mogelijk is door de benodigde vergunningen. Ook lijkt het vinden van financiering ingewikkeld en de duurzame opties moeten ook passen bij een oud gebouw. Maar ieder pand heeft wel degelijk zijn eigen mogelijkheden.” Om deze drempels weg te nemen is De Groene Menukaart ontwikkeld.

Samenwerken voor duurzame gebouwen in heel Nederland
De eerste Groene Menukaart zag in 2014 het levenslicht en was, als initiatief van wijlen Wubbo Ockels gericht op de Amsterdammer. Vanaf 2016 is De Groene Menukaart te gebruiken door mensen uit het hele land. De toolbox is volledig vernieuwd in samenwerking met het SER Energieakkoord, de VNG, Nationaal Restauratiefonds en zeven koplopersgemeenten. De wethouders uit Maastricht, Bergen op Zoom, Leiden, Wassenaar, Voorschoten, Den Haag en Amsterdam lanceerden in 2016 deze gloednieuwe versie van De Groene Menukaart. Milieu Centraal en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben bovendien meegewerkt aan de inhoud van de toolbox.

Dit jaar kunnen 10 nieuwe gemeenten toetreden. De eerste plekken zijn inmiddels vergeven, waaronder aan de gemeente Waterland. Download hier de flyer met meer informatie. Aanmelden kan tot 30 juni.

Recente berichten