In de historische binnenstad staat iets groots te gebeuren. Het oudste gedeelte van de stad, inclusief het ‘Red Light District’, wordt als onderdeel van het Amsterdamse Klimaatakkoord omgedoopt tot het ‘Green Light District’. Stichting Green Light District, een consortium van vooruitstrevende partners in de stad, lanceert op donderdag 20 juni op de Wallen hun gezamenlijke ambitie: deze dichtbevolkte en meest bezochte vierkante kilometer van Europa bottom-up te transformeren tot een toekomstbestendig, duurzaam en iconisch stuk van Amsterdam.

Green Light District wijst de weg naar een klimaatneutrale stad
Green Light District wil de weg wijzen in het behalen van de klimaatdoelstellingen van Amsterdam. “We gaan niet wachten tot de warmtenetten via de randen de stad zullen voorzien van warmte. Nee, we beginnen juist met de grootste uitdagingen in de monumentale binnenstad”, aldus initiatiefnemer Suze Gehem, directeur van De Groene Grachten. “Het Green Light District als groen hart van de stad, waar bewoners, bedrijven, organisaties en de gemeente met elkaar een slimme route uitstippelen naar een duurzame en toekomstbestendige stad, met behoud van monumentale waarden en kwaliteit van de leefomgeving.”

Juist het oudste gedeelte van de stad: als het daar kan, kan het overal!
Het begon allemaal met de aankoop van een grachtenpand door NV Zeedijk en de wens om mensen op de Wallen bij elkaar te brengen om samen te verduurzamen. Het resulteerde in een bottom-up aanpak voor de verduurzaming van een heel gebied met een groep gedreven partners. Janny Alberts, mede-initiatiefnemer en directeur NV Zeedijk: “Green Light District is uitgegroeid tot een platform en voedingsbodem voor de opschaling van initiatieven van bewoners, ondernemers en instellingen op het gebied van de energietransitie en vergroening van de oude binnenstad.” Onder leiding van hoogleraar Andy van den Dobbelsteen zal de TU Delft een uitgebreid onderzoek doen naar de kansen voor verduurzaming van het centrum. Ook worden vijf icoonprojecten opgestart, klein en groot, van het verduurzamen van twee appartementen tot een heel gebouwenblok. Er komt een ‘sustainable shopping street’, de buurt wordt vergroend en vele panden worden geholpen aardgasvrij te worden. De Stichting werkt onder het motto: “Als verduurzamen hier kan, kan het overal!”

Lancering Green Light District 20 juni
Op 20 juni lanceert de stichting het Green Light District op een feestelijke manier, met het openen van het grachtenpand aan de Oudezijds Voorburgwal 136. Dit pand zal de komende jaren als ‘duurzame hub’ fungeren, met uitgebreide programmering. Het startschot van Green Light District wordt op een spectaculaire manier gegeven samen met de buurt en projectpartners. Vervolgens worden er rondleidingen door het pand gegeven waarin de duurzame plannen voor het pand en gebied worden uitgelegd en proosten we op de kickstart van de stichting.

Over Green Light District
Green Light District is een samenwerking van De Groene Grachten, NV Zeedijk, Gemeente Amsterdam, De Gezonde Stad, Rooftop Revolution, TU Delft en EIT Climate KIC. De centrale locatie van het district is het grachtenpand van de NV Zeedijk aan de Oudezijds Voorburgwal 136. Kijk voor meer informatie op www.greenlightdistrict.nu.

Recente berichten