Is uw historische pand al klaar voor de toekomst? Vanaf vandaag kunt u met onze toolbox duurzame stappen zetten met uw kerk, boerderij, woning of industrieel erfgoed. Ga meteen aan de slag met meer dan 50 duurzame opties.

Een menukaart speciaal voor historische panden

De toolbox is geschikt voor alle soorten historische gebouwen, of het nu om een woning, kantoor, fort, hotel, museum of kerk gaat. We helpen u om uw pand energiezuinig, milieuvriendelijk en comfortabel te maken, door u te informeren over ruim 50 duurzame opties. De toolbox is ingedeeld in 5 thema’s: quick wins, elektriciteit, verwarming, water & groen en isolatie. Van warmtepomp tot zonnepaneel, van isolerend glas tot groen dak. U kunt meer lezen over de duurzame opties en een snelle berekening maken van de investering, terugverdientijd en CO2  besparing. Ook zijn regelgeving, financiering en voorbeeldprojecten uit uw regio verzameld, zodat u eenvoudig echt tot actie kunt overgaan met uw duurzame plan.

Waarom een menukaart?

“Nederland telt alleen al 1,5 miljoen woningen van voor 1945. Dat is zo’n 20% van alle woningen in Nederland, van jaren ’30 woningen tot monumentale grachtenpanden en landgoederen”, aldus Suze Gehem van De Groene Grachten. Om deze gebouwen in stand te houden is het belangrijk dat ze meegaan met de tijd. Oude gebouwen verduurzamen vraagt om een andere aanpak dan nieuwbouw. Gehem: “Mensen denken vaak dat er niet veel mogelijk is door de benodigde vergunningen. Ook lijkt het vinden van financiering ingewikkeld en de duurzame opties moeten ook passen bij een oud gebouw. Maar ieder pand heeft wel degelijk zijn eigen mogelijkheden.” Om deze drempels weg te nemen is De Groene Menukaart ontwikkeld.

Het resultaat?

Een historisch gebouw en tóch duurzaam! Met De Groene Menukaart is het binnen handbereik:

  • Een lagere energierekening
  • Meer comfort in uw pand
  • Minder impact op het milieu

Samenwerken voor duurzame gebouwen in heel Nederland

De eerste Groene Menukaart zag in 2014 het levenslicht en was, als initiatief van wijlen Wubbo Ockels met zijn organisatie De Groene Grachten, gericht op de Amsterdammer. Vanaf 19 mei 2016 is De Groene Menukaart te gebruiken door mensen uit het hele land. De toolbox is volledig vernieuwd in samenwerking met het SER Energieakkoord, de VNG en zeven koplopersgemeenten. Wethouders uit Maastricht, Bergen op Zoom, Leiden, Wassenaar, Voorschoten, Den Haag en Amsterdam lanceerden vandaag samen met de vrouw van Wubbo Ockels, Joos Ockels, De Groene Menukaart. Milieu Centraal en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben bovendien meegewerkt aan de inhoud van de toolbox.

Recente berichten