In het kielzog van de viering van ‘400 jaar Amsterdamse grachten’ presenteert Wubbo Ockels met zijn Stichting De Groene Grachten een doorbraak in het verduurzamen van eeuwenoude grachtenpanden. Sinds vrijdag is De Groene Menukaart voor iedereen online beschikbaar en kunnen Amsterdammers aan de slag om hun monument te verduurzamen. En niet alleen Amsterdammers met een monument, de menukaart is voor iedereen. “Want als het hier kan, dan kan het overal!” aldus Wubbo Ockels donderdagavond bij de lancering van de menukaart.

Met de online tool De Groene Menukaart is het nu voor alle (monumenten)bewoners mogelijk geworden om zélf aan de slag te gaan. De doorbraak is het resultaat van anderhalf jaar onderzoek en pilotprojecten met vele partners, waaronder de gemeente Amsterdam. Op 13 maart lanceerde de voormalig astronaut samen met Marjan Minnesma, Maurits Groen en hoofd Amsterdamse monumentenzorg Karin Westerink deze gratis tool. De Groene Menukaart is te vinden op www.degroenemenukaart.nl

Doorbraak

“Amsterdam vierde 400 jaar grachten en ik moest denken aan de komende 400 jaar. De enige toekomst is een duurzame toekomst”, aldus Wubbo Ockels. Met die visie richtte hij in 2012 Stichting De Groene Grachten op, samen met zeven founding partners: gemeente Amsterdam, Search BV, Liander, Philips, Taxand, Stadsherstel Amsterdam en Raedthuys Groep. Ingenieursbureaus, architecten en aannemers sloten aan om de (kennis)puzzel compleet te maken. Gezamenlijk realiseerden zij een doorbraak, die nu met de gratis Groene Menukaart beschikbaar is voor iedereen met een historisch pand.

“Als het hier op de grachten kan, dan kan het overal”

In het nieuwe SER Energieakkoord is veel aandacht voor energiebesparing. De menukaart werd samen met de Rijksoverheid ontwikkeld in Amsterdam, maar is overal bruikbaar. “Want”, pleit Wubbo Ockels, “als het hier op de grachten kan, dan kan het overal”. Hiermee doelt hij op de ruim 100.000 Nederlandse monumenten en 1,5 miljoen vooroorlogse woningen.

De Groene Menukaart helpt bij verduurzamen

Honderdduizenden huishoudens weten niet hoe zij hun oude pand goed kunnen isoleren, dat je zelf in een windmolen kunt investeren of dat je je huis ook kunt verwarmen met warmte uit duurzame bronnen zoals de lucht, zon of water. De Groene Menukaart geeft antwoord op belangrijke vragen zoals: wat betekenen de tientallen duurzame mogelijkheden voor het comfort, hoe groen zijn ze en hoe zit het met financiering en regelgeving? Met behulp van een ‘wensenlijstje’ kan de bezoeker in een oogopslag zien hoe hij zijn pand naar eigen wens duurzaam kan maken.

Lancering 13 maart

Museum het Grachtenhuis kleurde de avond van de lancering letterlijk even groen. Na korte keynote speeches van o.a. Wubbo Ockels, Marjan Minnesma en Maurits Groen was het tijd voor de feestelijke lancering van de langverwachte Groene Menukaart. De aanwezigen werd bovendien een gedrukte menukaart aangeboden, die gemaakt was van steen (lees hier meer over Stone Paper).

Meer info

Recente berichten