Vandaag is bij 5 miljoen Nederlanders het energielabel in de bus gevallen. Wat moet je hiermee? En wat kun je hiermee?

Wat is het voorlopige energielabel?

In het algemeen geeft een energielabel een indicatie van hoe energiezuinig je pand is. Het gebruik van energielabels als indicator van hoe duurzaam je huis is, is niet zonder discussie. Wel kan het je een algemeen beeld geven van waar je staat met jouw woning. Het voorlopige energielabel dat je vandaag ontving, is echter gebaseerd op algemene aannames over jouw woning, zoals het bouwjaar en het type woning. Je kunt je energielabel ook checken via deze link. Heb je in de laatste jaren geïnvesteerd in bijvoorbeeld extra isolatie of duurzame opwekking, dan is jouw energielabel in de praktijk veel gunstiger. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Energielabel voor historische woningen

Historische gebouwen van voor 1940 zijn vaak heel anders gebouwd dan woningen uit bijvoorbeeld de jaren ’70. De manier waarop deze soms eeuwenoude gebouwen omgaan met warmte, isolatie en ventilatie is ook fundamenteel anders. Dat maakt het lastig om met een energielabel iets te zeggen over hoe duurzaam jouw woning is. Wel brengt het ons op een belangrijk onderwerp: is mijn woning duurzaam? En hoe kan ik het energiezuiniger, gezonder en comfortabeler maken?

Wat kun je nu doen?

De discussie over energielabels is voor velen verwarrend en kan onze aandacht afleiden van waar het vaak daadwerkelijk om draait: energiezuinig en vooral comfortabel wonen. Dat geldt zeker voor de bijzondere groep van eigenaren van historische gebouwen en dan in het bijzonder monumenten. Voor deze groep eigenaren hebben wij de De Groene Menukaart opgesteld. Met deze online tool kun je eenvoudig bekijken wat je zelf kunt doen om energiezuiniger en comfortabeler te wonen. Wil je bovendien meer weten of tot actie over gaan, dan kun je contact met ons opnemen via info@degroenegrachten.nl. Wij doen projecten in heel Nederland met bouwbegeleiding en Advies op Maat.

 

Recente berichten