Na een zeer spannende nek-aan-nek race, hakte de jury gisteravond de knoop door. Wie heeft het beste zon-ontwerp voor het dak van Pakhuis de Zwijger gemaakt? JansZon is terechte winnaar van de finale van de prijsvraag ‘Zon op de Zwijger’! JansZon paste een innovatieve, matzwarte film technologie toe, met een hoog rendement. Het homogene, subtiele ontwerp past goed bij de stijl van het pand en is daarmee een voorbeeld voor andere zonnedaken in de stad. Komend voorjaar ligt deze winnaar te blinken in de zon van het pakhuis. Een eervolle vermelding was er bovendien voor TULiPPS. Deze cutting-edge technology was de innovatieve uitblinker onder de inzendingen. De jury gaat daarom samen met De Groene Grachten op zoek naar een ander dak waarop dit ontwerp kan worden gerealiseerd.

Gisteravond was het zover. De finale van de prijsvraag ‘Zon op de Zwijger’ vond plaats in het pakhuis. Van de 33 vooraanmeldingen dienden maar liefst 15 partijen hun ontwerp in voor een innovatief zonnedak bovenop dit industriële monument. De jury was aangenaam verrast met de variatie in de creatieve en innovatieve voorstellen. Veel partijen kenden meerdere functies aan het dak toe. Als het aan Studio Plots had gelegen, kreek het pakhuis er een nieuwe, energie opwekkende openluchtzaal bij. Triple Solar en Zon&Co dienden een ontwerp in waarin zowel warmte als elektra werd geproduceerd, waarbij de laatste bovendien zonnepanelen in de luiken van het pakhuis integreerde. Veel inzendingen legden groen aan rondom het zonnedak. Doel was op zoek te gaan naar een oplossing die vervolgens op vele andere historische panden in de stad toegepast kan worden.

Keynote Maurits Groen

De avond begon met een keynote speech van Maurits Groen, duurzame koploper en voorzitter van onze Stichting. “We zijn in slaap gesukkeld, we moeten aan de slag. Wij willen geen eenmalige pilots. Laat dit dak het begin van een schakel zijn naar vele nieuwe zonnedaken. We moeten geen meters, maar kilometers maken.” aldus Maurits.

De 3 finalisten

Na deze inspirerende start was het aan de drie pitchers om hun plan te presenteren. In vijf minuten probeerden zij zaal en jury te overtuigen van hun concept. Duurzaam aan de Zaan en architectenbureau OFMAA deden de aftrap. Hun inzending heeft zich gericht op de textuur van de panelen en zij legden een patroon door hun verrassend kleurgebruik. Pitch twee door TULiPPS presenteerde cutting-edge technology met uitsluitend Nederlandse innovaties. De laatste pitch door JansZon liet ons een perfecte integratie van innovatieve dunne film technologie zien op het sheddak van het pakhuis.

       

     

      Duurzaam aan de Zaan                       TULiPPS                                          Janszon

Juryberaad

Terwijl de jury in uitvoerig beraad ging, kwam het debat in de zaal onder leiding van Natasja van den Berg goed op gang. De overige 12 inzendingen kregen ruimte om hun idee toe te lichten en ook politiek en dakeigenaren lieten van zich horen. Om 22.00 uur hakte de jury de ongelofelijk ingewikkelde knoop door. Doorslag voor de jury gaven uiteindelijk de mate van innovativiteit en de haalbaarheid van het ontwerp.

En de winnaar is…

Wim Sinke (ECN, hoogleraar UvA) en Karin Westerink (hoofd monumenten, Bureau Monumenten en Archeologie) kregen namens de jury het woord. Allereerst stond Wim stil bij de overige 12 ontwerpen die binnen zijn gekomen. “De inspirerende inzendingen zijn een geweldige oogst en laten op prachtige wijze zien hoe enorm veel mogelijkheden er zijn met zonnepanelen.”, aldus Wim Sinke.

Aan Karin vervolgens de eer om de winnaar bekend te maken. De finale van de prijsvraag ‘Zon op de Zwijger’ is gewonnen door JansZon BV! Het ontwerp van JansZon heeft de beste combinatie van innovativiteit en haalbaarheid laten zien. “Er is een innovatieve, matzwarte film technologie toegepast, die een goed rendement oplevert en het sheddak op egaal en homogene wijze afdekt.”, aldus Wim. Dit voorjaar nog zal het dak worden aangelegd. We nodigen jullie t.z.t. graag uit om de dakopening met ons te vieren.

Eervolle vermelding voor TULiPPS

Daarbij heeft de jury een eervolle vermelding gegeven aan de inzending van TULiPPS. Deze cutting-edge technology was de innovatieve uitblinker onder de inzendingen. De jury heeft er enorm veel vertrouwen in dat deze Hollandse inzending de daken van Nederland in de toekomst kan veroveren. De jury gaat daarom samen met De Groene Grachten op zoek naar een ander dak waarop dit ontwerp kan worden gerealiseerd. Er hebben zich inmiddels al twee daken gemeld! Meer hierover volgt spoedig.

    

Deelnemers aan de prijsvraag

 • Bas Nederland
 • Blue Home
 • Brandjes van Baalen Architecten en id energie
 • Duurzaam aan de Zaan, OFMAA en Branie Energy – finalist
 • Innodak
 • InnoPV, Frowijn de Roos architecten
 • JansZon – finalist en winnaar prijsvraag
 • Pieter Bruyn Kops
 • Premium Energy Systems en Covergreen
 • Studio Plots
 • TreFoil
 • Triple Solar
 • TULiPPS – finalist en eervolle vermelding
 • Weka Daksystemen
 • Zon&Co, Eco Bouwadvies en mc2 conceptontwikkeling

Video 

Kon je er niet bij zijn? Hier is de hele avond terug te zien:

Een dezer dagen zullen de foto’s van de finale op facebook te vinden zijn.

 

 

Recente berichten