Wie door Amsterdam loopt ziet dat onderhoud en restauratie aan monumenten constant plaatsvindt. Ook gevelonderhoud vind veelvuldig plaats en wordt vaak gecombineerd met gevelreiniging en vervanging van het voegwerk. Wij spraken Norman Vervat van de ‘Erfgoedvereniging Heemschut’. Hij vertelde ons dat dit onderhoud vaak goed bedoeld is, met het idee dat de gevel er zo weer jaren tegenaan kan. Maar vaak is gevelreiniging en vervanging van voegwerk helemaal niet nodig. Het kan zelfs ernstige schade veroorzaken.

“Voegwerk is meestal nog in goede conditie en kan dan nog tientallen jaren mee. Nieuwe voegen hechten vaak niet goed aan het oude metselwerk. En in plaats van klassieke kalkmortelvoegen worden vaak hardere cementvoegen toegepast. Deze cementvoegen kunnen de delicate vochthuishouding van een gevel verstoren, wat op termijn tot vochtschade kan leiden. Bovendien veroorzaakt reiniging van de gevel ook schade aan de zogenaamde ‘huid van de bakstenen’. Hierdoor krijgen weer en wind sneller invloed op de stenen en zullen deze gemakkelijker afbrokkelen.”, aldus Norman Vervat.

Reiniging en ‘voegherstel’ van de gevel komt altijd voort uit goede bedoelingen. Vandaar dat wij iedereen er op willen wijzen dat het ook veel risico met zich mee kan brengen. We adviseren om het vervangen van voegwerk zoveel mogelijk te beperken tot de noodzakelijke werkzaamheden; vervang alleen wat echt slecht is. Dat is beter voor de gevel en bespaart veel geld. Daarbij is een oog voor de juiste samenstelling van het nieuwe voegwerk nodig. Voor reiniging is het enige goede advies: doe het niet. Eigenaren van monumenten kunnen wanneer zij overwegen om met het metselwerk aan de slag te gaan de deskundigen van Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) benaderen.

Recente berichten