Fort K’IJK in Uitgeest is de winnaar van de Duurzaam Erfgoedprijs 2018. Gedeputeerde Jack van der Hoek overhandigde de prijs aan Stella van Heezik van Stadsherstel Amsterdam tijdens ons Duurzaam Erfgoed Symposium op de Zaanse Schans. De Duurzaam Erfgoedprijs 2018 is een aanmoedigingsprijs van de provincie Noord-Holland om eigenaren van monumenten te stimuleren om hun eigendom op een verantwoorde manier te verduurzamen, aan te passen en zo klaar te maken voor de toekomst.

Schapen op het dak
Fort K’IJK, onderdeel van de Stelling van Amsterdam (UNESCO Werelderfgoed) gebruikt ultramoderne technieken: gebruik van aardwarmte, zonnepanelen en regenwateropslag voor de toiletten. Het fort voorziet voor 80% in eigen energie en er zijn laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen. Het groene grasdak wordt kort gehouden door schapen. Het project is ook sociaal duurzaam doordat er in 25 woningen jongvolwassenen met autisme wonen waarvan sommigen dagbestedingsactiviteiten uitvoeren in de horeca. In het bezoekerscentrum wordt voorlichting gegeven over de natuurwaarden in de Stelling van Amsterdam. Mocht u meer willen weten over het verduurzamen van forten, bekijk dan onze Groene Menukaart speciaal voor forten.

Ondersteuning bij uw duurzame plannen?
De provincie stimuleert eigenaren van monumenten om de gebouwen te verduurzamen. Er is subsidie van € 2.500 beschikbaar voor het uitvoeren van een energiescan voor monumenten zonder woonfunctie. Deze vragen wij geregeld aan voor projecten. Verder biedt het Fonds Herbestemming laag rentedragende leningen.

De andere genomineerden
De projecten die zijn ingestuurd voor de Duurzaam Erfgoedprijs 2018 laten allemaal zien dat verduurzaming mogelijk is. Andere genomineerden waren de Zijper Molens, het burgerweeshuis in Amsterdam,  een stolp in Wieringerwaard, drie monumentale grachtenpanden van studentenvereniging Lanx aan de Nieuwezijdsvoorburgwal in Amsterdam en een woning aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. In 2016 ging Duurzaam Erfgoedprijs naar de Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus.

Recente berichten