Wubbo Ockels liet in 2013 zien dat zelfs eeuwenoude panden energiezuiniger kunnen en lanceert aanstaande donderdag De Groene Menukaart voor iedereen die wil volgen. Met deze gratis, online tool kunnen bewoners en bedrijven aan de slag om zelf hun historische pand te verduurzamen.

De viering van ‘400 jaar Amsterdamse grachten’ in 2013 was voor Wubbo Ockels met zijn Stichting De Groene Grachten aanleiding om zich in te zetten voor het verduurzamen van monumentale grachtenpanden. De Groene Menukaart is het resultaat van anderhalf jaar onderzoek en pilotprojecten met vele partners, waaronder de gemeente Amsterdam. Met deze online tool is het nu voor alle bewoners van historische panden mogelijk geworden om zélf aan de slag te gaan. Deze menukaart is niet alleen geschikt voor iemand met een grachtenpand, maar net zo interessant voor iemand met een woning elders in Nederland. “Want als het hier op de grachten kan, dan kan het overal!”, aldus Ockels.

Waarom De Groene Menukaart?

Honderdduizenden huishoudens weten niet hoe zij hun oude pand goed kunnen isoleren, dat je zelf in een windmolen kunt investeren of dat je je huis ook kunt verwarmen met warmte uit duurzame bronnen zoals de lucht, zon of water. Voor een monumentaal pand is dat zeker nog ingewikkelder. Daarom is er De Groene Menukaart, waar bezoekers zich over meer dan vijftig toepassingen kunnen informeren.

Zelf aan de slag!

Vanaf a.s. donderdag gaat De Groene Menukaart live. Ockels: “We schotelen onze bezoekers vijf groene gerechten voor: isolatie, warmte, water, stroom en bespaartips. Hiermee heb je alle duurzame opties op een rij, of je nu huurder of eigenaar bent. Alle opties zijn bovendien voorzien van rekentools, regelgeving en financieringsmogelijkheden.” Dus wil je jouw pand ook comfortabeler en energiezuiniger maken? Bekijk dan De Groene Menukaart en stel zelf jouw ideale menu samen door een wensenlijstje aan te maken. Je ziet bovendien direct wat de duurzame toepassingen doen voor je portemonnee, je comfort én je persoonlijke groenscore!

Benieuwd wat er nog meer op de kaart staat? Bekijk de hier

 Aanwezig zijn bij de lancering op 13 maart?

Onder de lezers van onze blog verloten we 5 exclusieve uitnodigingen voor de feestelijke lancering van De Groene Menukaart. Samen met Wubbo Ockels, Marjan Minnesma, Maurits Groen en alle mensen en bedrijven die de menukaart mede mogelijk hebben gemaakt, wordt de tool aanstaande donderdag in museum het Grachtenhuis onthuld als onderdeel van het GrachtenLab. Meedingen naar een plekje kan door een mail te sturen naar info@degroenegrachten.nl.

Event:      Lancering De Groene Menukaart
Datum:   13 maart 2014, 17.00 – 19.00 uur
Locatie:   Museum het Grachtenhuis, Herengracht 386

 Ontstaan van De Groene Menukaart

“Amsterdam vierde 400 jaar grachten en ik moest denken aan de komende 400 jaar. De enige toekomst is een duurzame toekomst”, aldus Wubbo Ockels. Met die visie richtte hij in 2012 Stichting De Groene Grachten op, samen met zeven founding partners: de gemeente Amsterdam, Search BV, Liander, Philips, Stadsherstel Amsterdam en Raedthuys. Ingenieursbureaus, architecten en aannemers sloten aan om de (kennis)puzzel compleet te maken. Gezamenlijk realiseerden zij een doorbraak, die nu met de gratis Groene Menukaart beschikbaar is voor iedereen met een (historisch)pand. De doorbraak is het resultaat van anderhalf jaar onderzoek en pilotprojecten. De menukaart werd samen met de Rijksoverheid ontwikkeld in Amsterdam, maar is overal bruikbaar. “Want”, pleit Wubbo Ockels, “als het hier op de grachten kan, dan kan het overal”. Hiermee doelt hij op de ruim 100.000 Nederlandse monumenten en 1,5 miljoen vooroorlogse woningen.

Recente berichten