Museum Het Grachtenhuis lanceert in maart 2014 het GrachtenLab: een interactief podium voor duurzaam ondernemerschap, innovatief watermanagement en creatieve stedelijke vernieuwing aan de gracht. Het GrachtenLab is gericht op organisaties, bedrijven en particulieren die zich op een duurzame manier inzetten voor het behoud van de grachtengordel of zich in de uitvoering van projecten laten inspireren door de wijze waarop de grachtengordel tot stand is gekomen. Het GrachtenLab komt tot stand in samenwerking met diverse groene en ondernemende partners als De Groene Grachten, Plastic Whale en DUS Architects. Eerste evenement van het GrachtenLab is de lancering van onze Groene Menukaart.

In Museum Het Grachtenhuis wordt op avontuurlijke wijze het verhaal van 400 jaar grachtengordel verteld en wordt duidelijk dat de grachtengordel nog altijd zo levendig is als in het verleden. Na al die eeuwen is het vandaag de dag nog steeds een belangrijke inspiratiebron voor ondernemers en creatief talent. Juist dat aspect wordt met het GrachtenLab nadrukkelijk onderstreept. Het podium bestaat uit een reeks publieksevenementen waarbij bezoekers en geïnteresseerden kennis kunnen maken met diverse duurzame initiatieven, maar ook de gelegenheid krijgen om zelf een steentje bij te dragen. Daarnaast worden er expertisebijeenkomsten georganiseerd voor specifieke doelgroepen. Een greep uit het jaarprogramma:

Op donderdag 13 maart lanceert De Groene Grachten De Groene Menukaart, een online applicatie waarmee bewoners en eigenaren van historische panden concrete tools in handen krijgen om zelf energie op te wekken en te besparen in hun huis of kantoor.

Op zondag 27 april gaat Plastic Whale in opdracht van Het Grachtenhuis het water op, om de grachten schoon te vissen van al het plastic dat met Koningsdag in de grachten is beland. De Plastic Whale is een boot geheel gemaakt van Amsterdams grachtenplastic, dat de afgelopen drie jaar uit het water is gevist. Plastic Whale maakt zich hard om het grote probleem van plastic soep bij consumenten, bedrijven en overheden onder de aandacht te brengen. Van het ingezamelde plastic wordt een nieuw kunstobject gemaakt, dat een plek krijgt in Het Grachtenhuis.

Het Grachtenhuis organiseert op woensdagavond 11 juni in samenwerking met DUS architects het mini-symposium ‘de Noordergrachtengordel’. DUS realiseert in Amsterdam Noord een nieuw grachtenpand dat gerealiseerd wordt met 3D printtechnieken. Tijdens het symposium staat de vraag centraal welke karakteristieke kenmerken van de 17e-eeuwse stadsuitbreiding benut kunnen worden voor een ontwerp van een grachtengordel voor de toekomst. Kan een ‘nieuwe grachtengordel’ door middel van unieke regelgeving, bijzondere stedenbouw en slimme (smart) infrastructuur opnieuw ruimte bieden voor innovatie middenin de stad?

Voor een volledig en actueel jaarprogramma zie de website.

Recente berichten