STUDENTENVERENING L.A.N.X. DRAAIT DE GASKRAAN DICHT

Over het project

Middenin de binnenstad van Amsterdam is één van de oudste studentenverenigingen van Nederland volledig duurzaam verbouwd. Het is de ambitie van de studenten van Sociëteit L.A.N.X. om de meest duurzame studentenvereniging van Nederland te zijn. Daarom heeft De Groene Grachten voor deze drie Rijksmonumenten een integraal en duurzaam plan opgesteld en uitgevoerd.

Werkzaamheden

  • Advies op maat
  • Bouwbegeleiding
  • Selectie uitvoerders
  • Financieringsaanvraag
  • Vergunningsaanvraag

Het resultaat

  • 4 warmtepompen
  • Ventilatie met warmteterugwinning
  • Verwarming op de bierkoeling
  • Infraroodverwarming met bewegingssensoren
  • Zonnepanelen
  • Raam- en dakisolatie
  • LED verlichting
  • Quickwins voor gebruik
  • Waterbesparing urinoirs
36000
GASKRAAN IS DICHT
0
ZONNEPANELEN
0
LITER WATERBESPARING PER JAAR

De drie 18e eeuwse Rijksmonumenten wekken met zonnepanelen en 4 luchtwarmtepompen hun eigen duurzame energie op. Met de restwarmte van de bierkoeling worden de benedenzalen verwarmd. Door het toilet van sensoren te voorzien besparen de studenten bovendien zo’n € 2.000 euro per jaar aan water. Ook is LED verlichting, infraroodverwarming en raamisolatie toegepast en is de oude cv-installatie volledig verwijderd.

  • "De installaties waren aan vervanging toe en onze energierekening was torenhoog. Dankzij deze verbouwing is ons gasverbruik naar nul en verwarmen we de drie panden met duurzame bronnen. En dit is pas het begin, nu alle studentenhuizen!"

    Martijn Berkhuizen
    Martijn Berkhuizen Studentenvereniging L.A.N.X.
Warmteterugwinning bierkoeling
Warmteterugwinning bierkoeling

In 6 grote biertanks wordt het bier gekoeld. Met de warmte die uit deze bierkoeling wordt onttrokken, wordt een deel van de benedenzalen verwarmd. Door de restwarmte te hergebruiken, is het in de kelder een stuk minder warm.

Ledlampen
Ledlampen

Ledlampen zijn inmiddels voor nagenoeg elk type lamp verkrijgbaar. Ruim 40 armaturen zijn vervangen voor ledverlichting. Een ledlamp verbruikt 80% minder stroom en gaat 25x langer mee dan een gloeilamp. In zijn totaliteit bespaart dit voor het hele gebouw 10.000 kWh.

Infraroodpanelen
Infraroodpanelen

In de kantoren wordt verwarmd met infraroodpanelen. Met deze vorm van stralingswarmte kunnen de werk- en overlegplekken snel warm en comfortabel worden gemaakt. Door hier decentraal te verwarmen hoeft het pand tijdens ‘kantoortijden’ niet meer in zijn geheel opgewarmd te worden.

Sensor Toiletten
Sensor Toiletten

Door het plaatsen van drukknoppen op kranen en het toepassen van bewegingssensoren op de urinoirs bespaart L.A.N.X. een hoop. Per toiletgroep wordt er per uur ca. 100 liter water bespaard. Dat is 840.000 liter water per jaar! Dit komt in totaal neer op een besparing van € 2.000 per jaar op de waterrekening. Kleine aanpassingen kunnen het verschil maken.

Warmtepompen
Warmtepompen

Er zijn in totaal 4 warmtepompen op het platte dak aan de achterzijde geplaatst. De (elektrische) luchtwarmtepompen onttrekken energie uit de buitenlucht en geven dit af aan de lucht behandelingskasten. Voorheen gebruikte L.A.N.X. zo’n 36.000 m3 aardgas (=24 Nederlandse huishoudens). Nu kan de gaskraan dicht!

Zonnepanelen
Zonnepanelen

20 zonnepanelen wekken 3.500 kWh op en zorgen ervoor dat een deel van de elektriciteit lokaal kan worden opgewekt. Alle energie die overdag wordt opgewekt wordt direct door de studenten gebruikt, zodat er niet aan het elektriciteitsnet hoeft worden teruggeleverd.

Luchtbehandeling
Luchtbehandeling

De panden worden verwarmd en gekoeld via luchtbehandelingskasten. Deze zijn o.a. in de nok van het gebouw geplaatst. In iedere ruimte is het mogelijk om de temperatuur te sturen door mechanische aan- én afvoer van lucht. Het systeem is tevens uitgerust met warmteterugwinning. De koude buitenlucht wordt opgewarmd door de warme binnenlucht die naar buiten wordt afgevoerd.

Raamisolatie
Raamisolatie

Een deel van de ramen aan de voorzijde is voorzien van achterzetramen om het energieverlies en geluidsoverlast te beperken. Aan de achterzijde van het gebouw zijn de ramen vervangen voor HR++ glas. Dit werd toegestaan omdat de achterzijde minder monumentaal is dan de voorzijde.

BENIEUWD WAT ER BIJ U KAN?

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden voor uw situatie? Lees hieronder meer of neem contact met ons op.

BEKIJK HIER ONZE ANDERE PROJECTEN