ADVIES & BEGELEIDING

VERDUURZAMEN VAN A TOT Z

Benieuwd hoe u uw energierekening kunt verlagen en het comfort verhogen?
Of misschien heeft u de ambitie om aardgasloos of energieneutraal te worden?
Dan is een Advies op Maat wellicht iets voor u. Met dit advies krijgt u een compleet actieplan voorgeschoteld, waardoor u precies weet wat er in uw situatie mogelijk is.
Vervolgens kunnen wij u ook in de uitvoerfase volledig ontzorgen, met de selectie van juiste partijen, de vergunningen, kwaliteitscontrole, financiering en planning.

Bekijk hieronder de stappen die we met u doorlopen om tot een hoogwaardig resultaat voor uw historische pand te komen, van advies tot begeleiding.

ERVARINGEN

 • "Het Advies op Maat van de medewerkers van De Groene Grachten is in meerdere stappen overgenomen. Dankzij de nieuwe dubbele beglazing en de vervanging van de oude gasboiler kon de gaskraan in ons monumentale pand een slag verder dicht. Twee vliegen in één klap; sterk verbeterde thermische isolatie maar ook een merkbare en zeer gewenste afname van de geluidsoverlast vanaf de straat en het water."

  Familie Overweg Keizersgracht
 • "De Groene Grachten is de eerste stap op weg naar duurzame historische gebouwen in Nederland. Juist deze panden - die in zekere zin heel duurzaam zijn, omdat ze vaak al eeuwen bestaan - moeten ook mee met de tijd."

  Jacqueline Cramer
  Jacqueline Cramer Directeur Utrecht Sustainability Institute (USI)
 • "In samenwerking met De Groene Grachten hebben we ons huis uit 1657 verduurzaamd. Voor een Rijksmonument komen daar extra dingen bij kijken. De Groene Grachten heeft een uitstekend advies geleverd en inzichtelijk gemaakt wat mogelijk is, hoe duurzaam het is en hoe rendabel het is. Bovendien boden ze hulp bij de vergunningsaanvraag naar de gemeente. We zijn zeer tevreden met de resultaten!"

  Karin Kersten
  Karin Kersten Directeur Facility Management en 'Facility Manager van het Jaar', ABN AMRO

STAPPENPLAN

1. DE GROENE MENUKAART

Inspiratie opdoen? De Groene Menukaart zet alle opties voor u op een rij. Met een hoop eenvoudige bespaartips kunt u snel de eerste stappen zetten. Daarnaast geeft de menukaart u tal van opties om zelf energie te besparen en op te wekken. De menukaart werkt met de volgende thema’s: warmte, (groene) stroom, isolatie, water en bespaartips. Ontdek hier wat er allemaal mogelijk is.

2. INTAKE

Aan de slag met uw pand? Het adviestraject begint met een intake gesprek. Onze energie consultant komt dan bij u langs om het pand te bekijken en uw persoonlijke voorkeuren te bespreken. We inventariseren wat uw wensen en verwachtingen zijn. Ook doen we een ronde door het pand om deze zorgvuldig op te nemen.

Om dit bezoek zo efficiënt mogelijk te laten verlopen vindt er een telefonische voorbespreking plaats.

3. ADVIES OP MAAT

Op basis van de intake gaan wij voor u aan de slag. Uit alle mogelijke toepassingen (meer dan 50!) selecteren wij de maatregelen die het beste bij uw wensen en uw pand passen. Hiervoor onderzoeken wij de voordelen, nadelen, investering, terugverdientijd maar ook de financieringsmogelijkheden en belangrijke juridische aspecten. Vaak komen we in deze fase van het onderzoek langs met een uitvoerende partij om in te zoomen op specifieke onderdelen die bij de analyse naar voren zijn gekomen. De thema’s water, warmte, groene stroom, isolatie en bespaartips komen aan bod.

Binnen twee maanden komen we bij u langs om het advies op te leveren. We nemen dan samen het rapport met uitgewerkte maatregelen door. Zo heeft u het volledige overzicht van de mogelijkheden, energiebesparing, terugverdientijden, indicatie van de kosten, etc. U weet dan dus heel precies wat er kan en waar u aan toe bent voordat u tot actie overgaat.

De kosten van een Advies op Maat variëren sterk, al naar gelang de complexiteit en omvang van het project. Voor een woonpand varieert de prijs van het Advies op Maat tussen de € 2.750 en € 4.500 (excl. BTW). Prijsindicatie op aanvraag, neem contact op.

4. UITVOERING

Wilt u naar aanleiding van een Advies op Maat echt tot actie overgaan? We zijn een onafhankelijk opererende organisatie, maar kunnen u wel in contact brengen met betrouwbare partijen waarvan wij weten dat zij kwaliteit leveren. Zij hebben brede ervaring in het duurzaam verbouwen van historische panden en in het bijzonder monumenten. Vaak raadplegen we deze experts ook al bij het Advies op Maat en kennen ze uw situatie. De Groene Grachten heeft geen commerciële belangen bij de keuze van de eigenaar voor een uitvoerder.

Ook het vergunnings- of subsidietraject kunnen wij voor u uit handen nemen. Zo garanderen wij kwaliteit en kunnen we u volledig ontzorgen, met de juiste uitvoerders, vergunningen, financiering en wanneer nodig ook de planning.

Wilt u met ons aan de slag? Dan stellen wij voor de projectbegeleiding een kostenindicatie op. Het advies- en uitvoertraject zijn zo van elkaar gescheiden.

5. DUURZAAM PAND!

Uw pand is nu duurzaam en klaar voor een groene toekomst. Als u een Advies op Maat of bouwbegeleiding van ons heeft gehad, blijft u bovendien continu op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Via onze Groene Grachten Community ontvangt u regelmatig updates. Ook zullen we uw duurzame prestaties monitoren.

BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN
VOOR UW PAND?

WAT MAAKT ONS ADVIES BIJZONDER?

1. Onderzoek

Door middel van werkgroepen en onderzoeken met onze partners hebben wij duurzame en haalbare toepassingen voor monumenten in kaart gebracht. Dit is gebundeld in De Groene Menukaart. Bovendien testen en onderzoeken wij met jong talent en onze partners binnen icoonprojecten de allernieuwste duurzame mogelijkheden. Dit zorgt ervoor dat onze kennis blijft groeien en we voorop lopen bij de nieuwste ontwikkelingen.

2. Ervaring met monumenten en historische gebouwen

De Groene Grachten werkt aan de verduurzaming van monumenten en historische gebouwen in Nederland. Zo hebben wij tientallen monumenten en oude gebouwen duurzaam gerestaureerd. Binnen deze projecten worden allerlei duurzame toepassingen toegepast, waaronder zonnepanelen, een luchtwarmtepomp, achterzetramen, kierdichting, dakisolatie en ventilatie met warmteterugwinning. Inmiddels zijn we actief in tientallen verduurzamingstrajecten van panden in Amsterdam tot Zuid Limburg en Utrecht tot Bergen op Zoom. Daarnaast zetten we ons in voor allerlei innovatieve projecten zoals “Rooftop Revolution” op de daken van Amsterdam.

3. Zuiver Motief

De Groene Grachten is een onafhankelijke organisatie, die objectief en betrouwbaar voor u aan het werk gaat. De Groene Grachten streeft in haar projecten daarom altijd naar het aanwenden van kennis die niet gevoed is door commerciële belangen, maar door zuivere expertise. Bovendien hebben wij geen commerciële belangen bij uw keuze voor partners in de uitvoeringsfase.

4. Integrale aanpak

Duurzaamheid is een veelzijdig onderwerp, waarbij de technieken constant in ontwikkeling zijn. Bovendien vereist elk monument zijn eigen, specifieke aanpak. Wat zijn de wensen van de bewoners/eigenaren? Wat zijn de mogelijkheden van het pand? Dit zijn een paar richtlijnen die ons sturen binnen het advies. Hierbij bekijken we alle opties binnen vijf thema’s (isolatie, elektriciteit, warmte, water en de quick wins) en het onderlinge verband tussen de toepassingen.

Naast het advies begeleiden wij ook de uitvoer. Zo kunnen wij over het gehele traject ontzorgen. Door deze combinatie wordt zowel het advies als de uitvoering sterker. Onze ervaring in de uitvoering verbetert onze adviezen; we weten immers hoe deze in de praktijk uitwerken. Bovendien wordt het uitvoerproces versterkt door de opgedane kennis en het voorwerk vanuit het advies.

5. Communicatie

Duurzaam wonen en werken is een verhaal over de toekomst. Het inspireert en het beweegt mensen. De Groene Grachten laat daarom zien dat verduurzamen nu al kan. Dit lieten wij zien op de Amsterdam Solar Boat Race, een evenement in het teken van duurzaamheid waar maar liefst 8.500 bezoekers op afkwamen en BBC News over rapporteerde. Bovendien hebben wij De Groene Menukaart gelanceerd, een online, gratis tool die monument eigenaren laat zien wat er mogelijk is in een pand. Zo kunt u thuis gemakkelijk een plan maken hoe uw huis of kantoor duurzaam kan worden. Van meer dan 50 toepassingen zijn de investeringskosten, terugverdientijden en CO2 besparing doorgerekend. Daarnaast kunt u lezen waar u op moet letten en welke regelgeving van toepassing is. Zo maken wij duurzaamheid tastbaar en laagdrempelig.

EEN GREEP UIT ONZE PROJECTEN

KOSTENINSCHATTING &

LEVERINGSVOORWAARDEN

De tijd die nodig is om het advies te maken varieert met de grootte van het pand, de complexiteit van de opdracht en de hoeveelheid gedetailleerd onderzoek dat gevraagd wordt. De kosten zijn daarom zonder intake moeilijk aan te geven. We werken altijd met een vaste kostenindicatie, zodat u zekerheid heeft voor welk bedrag u met ons in zee gaat.

Lees hier onze leveringsvoorwaarden.

CONTACT

Wilt u ook aan de slag met het verduurzamen van uw pand?
Mail of bel ons op +31 (0)6 12 86 47 01